Pentru o experiență cât mai bună, acest website folosește cookies.

Despre proiect

Tu ce vrei să te faci când vei fi mare?

Se spune că "Meseria face diferența", iar România crește meseriași. Prin meserii.ro, venim în sprijinul acelor tineri care vor să se înscrie la un liceu tehnologic sau la o școală profesională, părinților acestora, dar și firmelor care vor să angajeze tineri meseriași.

Cum funcționează aplicația?

Harta interactivă la care acum ai acces se bazează pe seturi de date oficiale și ilustrează:

toate liceele tehnologice și școlile profesionale din țară, localizarea și datele de contact ale acestora, precum și numărul de elevi în pregătire pentru fiecare calificare;

distribuția firmelor în țară, cu detalii legate de numărul total de angajați și domeniul principal de activitate

Totodată, rezultatele obținute se pot filtra în funcție de multiple criterii, căutările și filtrările efectuate putând fi distribuite atât prin link unic, cât și prin captură de ecran. Aplicația permite, de asemenea, previzualizarea și descărcarea de rapoarte la nivel național, dar și de județ sau de localitate. Având toate aceste funcționalități și module, harta oferă rapid o viziune de ansamblu a distribuției elevilor și firmelor din domeniul profesional și permite identificarea unor arii ce pot fi îmbunătățite.

Cum te ajută aplicația?

Dacă ești elev sau părinte, poți afla rapid ce licee tehnologice și școli profesionale se află în zona în care locuiești sau într-o altă localitate din România. De asemenea, afli ce meserii și calificări pregătesc acele unități școlare, precum și posibilele oportunități de angajare în domeniul căutat.
Companiile pot afla în ce regiuni găsesc viitori absolvenți în calificarea de care au nevoie, putând astfel defini mai bine planuri de extindere și dezvoltare.
Autoritățile, instituțiile de învățământ și decidenții pot vedea numărul și distribuția școlilor și companiilor care activează în domeniul de interes, având posibilitatea de a decide adaptarea programelor și politicilor publice.
De asemenea, dacă ești jurnalist, cercetător, membru al societății civilesau ești interesat de acest aspect, poți vizualiza și analiza unele aspecte ale activității economice din România, în relație cu învățământul profesional și tehnic românesc.

Cum folosești harta interactivă?

UN PROIECT

Asset 7
CivicNet este o organizație neguvernamentală românească, fondată cu scopul dezvoltării de soluții și proiecte de interes civic, prin intermediul tehnologiei digitale. Echipa CivicNet consideră că impactul cel mai puternic al tehnologiei apare atunci când soluțiile dezvoltate adresează nevoi reale ale societății în care trăim.
Viziunea CivicNet urmărește îmbunătățirea relației dintre cetățean și instituțiile statului, prin dezvoltarea unei generații mai bune de servicii digitale de utilitate publică și încurajând parteneriatele și colaborarea între sectoarele public, civic și privat.
Alături de viitoare proiecte în domeniile sănătății, siguranței populației, alegeri electorale, CivicNet a lansat până în prezent FiiPregătit.ro – platforma națională de pregătire pentru situații de urgență și AlbaIuliasmartcity.ro – platforma oficială de prezentare a soluțiilor de tip smart city.
Echipa de proiect:
  1. Constantin POSTOIU – Inițiator Proiect și Data Analyst
  2. Dan BĂRBULESCU – Backend Developer
  3. Claudiu CEIA – Frontend Developer
  4. Elena GĂINĂ – Communication Specialist
  5. Ionuț POPA – Product Designer
„În România, datele statistice oficiale arată un potențial enorm în direcția învățământului profesional și tehnic. Am încercat să prezentăm mai mult decât date; am chestionat experți, elevi, părinți și directori de companii, încercând să oferim funcționalități utile acestora, în limita datelor oficiale disponibile. Credem că se poate și mai bine – noi am făcut un prim pas în implicarea sectoarelor public, civic și privat pentru realizarea unui proiect util cetățenilor.” Constantin Postoiu, inițator proiect Meserii.ro

PARTENER PRINCIPAL

OMVPetrom_CMYK_newbrandline
Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007-2018, compania a alocat aproximativ 52,5 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.
În urmă cu aproape cinci ani, OMV Petrom și-a asumat un rol important în sprijinirea educației profesionale, atunci când a lansat campania „România Meseriașă” prin care susține învățământul profesional. În 2015 a luat naștere „Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei”, un proiect de educație practică bazat pe ateliere de dezvoltare personală și profesională pentru elevi și profesori. În același an a fost lansată „Școala Petroliștilor”, un alt proiect educațional și între 2016-2017, OMV Petrom a lansat Campania națională de strângere de fonduri „Sandvișul Meseriaș”. În 2018 a fost lansat proiectul „Liga Elevilor Meseriași” format din elevi și profesori, care să aducă în dezbatere la nivel local și național problemele elevilor din acest sistem.
„Ne bucurăm că suntem parteneri într-un proiect atât de relevant pentru piața muncii din România, în care învățământul profesional și tehnic, prin lipsa de informații cu privire la calificările existente și de informare asupra perspectivelor de angajare, nu este de multe ori prima opțiune a elevilor, fiind cel mai adesea asociat cu performanța slabă. De-a lungul anilor, ne-am implicat activ în dezvoltarea acestei ramuri a învățământului, prin proiecte dedicate în cadrul Țara lui Andrei și vom continua să investim în educația profesională și dezvoltarea personală a tinerilor, meserii.ro fiind încă o dovadă a preocupării noastre”, Mona Nicolici, manager sustenabilitate, OMV Petrom.

Parteneri instituționali

Această platformă digitală nu ar fi putut fi realizată fără, probabil cea mai importantă componentă, datele oficiale existente. În acest sens, mulțumim următoarelor instituții, pe care îi considerăm parteneri de bază în dezvoltarea proiectului.

Parteneri media

Ne dorim ca platforma să ajungă la cât mai mulți cetățeni, care să se folosească de informațiile pe care aceasta le pune la dispoziție, astfel că orice ajutor în promovarea proiectului este de mare preț. Suntem recunoscători că ne susțin următorii parteneri media:
Mulțumiri speciale merg către: reprezentanții și elevii Colegiului Tehnic “Petru Rareș” din București pentru că au făcut posibilă sesiunea de testare a aplicației - atât de utilă în dezvoltare, prietenilor de la Geo-spațial.org pentru recomandările oferite pentru definirea contururilor hărții, specialiștilor din echipa Mapbox pentru suportul tehnic și, nu în ultimul rând, echipei data.gov.ro pentru demersurile susținute de deschidere și publicare a datelor oficiale.

Harta școlilor profesionale și a liceelor tehnologice

Elevi 2019-2020

CALIFICARE //

toate calificările

Nu există elevi în pregătire pentru calificarea căutată