TOBOSARII
 
 
         Odinioară, tobosarii, sau "guarzii", cum sunt cunoscuti in Banat, comunicau satenilor dispozitii ale primariei, anuntau calendarul targurilor de grane sau animale, si evenimentele din viata comunitatii. Toate satele aveau tobosari, remunerati de primarii, ceea ce le conferea un anume respect din partea obstei.
         Adesea, tobosarul avea si rolul unui ziar vorbit, reproducand stiri din presa scrisa si presarandu-si comunicările cu anecdote. Contra cost, puteau fi antamati de comercianti pentru a anunta pretul produselor de pe piată. Aparitia lor insemna, de fiecare data, un eveniment.
         Pentru a aduce la cunostinta stirile, aveau nevoie de cateva ceasuri bune, pentru ca se opreau la fiecare intersectie de strazi si bateau toba pana cand toti cei care erau acasa ieseau si se stringeau in jurul lor. Tobosarii erau, de fapt, cel mai eficient mijloc de comunicare.
         Astazi, putinii tobosari care mai activeaza sunt batrani, iar tinerii nu se inghesuie sa preia stafeta, deoarece considera ca este o ocupatie rusinoasa.

 

 

 
english language dogarii tabacarii fierarii moara lui Johann olarul curelarii rotarii morile de apa pantofarul gaterul tobosarii noul serial de televiziune noul serial de televiziune despre noi contact descarcati genericul (2.3MB)