GATERUL
 
 
         Gaterului i se mai spune si joagar. Aici se fac grinzi, "dulapi", "lateti" si scanduri, dar gaterul poate fi folosit si ca circular. Personajul filmului a mostenit gaterul de la tatăl sau. In 1962 a fost confiscat de comunisti si trecut in inventarul intovarasirii. In 1990 l-a recuperat, dar pe el lucrasera neprofesionisti, care l-au distrus. A fost refacut cu multa migala, iar astazi lucreaza la joagar impreuna cu sotia, care il ajuta la pregatirea bustenilor. Joagarul are o singura panza si este actionat de cursul de apa,care are o cadere de patru metri. Are multi clienti si comenzi, dar functionarea masinariei depinde mult de debitul raului. Cea mai mare bucurie este atunci cand ploua, pentru ca gaterul va avea apa.
        Chiar daca merge mai incet decat un gater cu mai multe panze, actionat electric, scandura pe care o obtine este de cea mai buna calitate, sau dupa cum spun vanatorii din zona: "Poti lua linia de ochire cu ea". Nici un ucenic nu s-a aratat interesat sa-i preia meseria, probabil nici viitorul ginere, deoarece fata a plecat la oras, la facultate.

 

 

 
english language dogarii tabacarii fierarii moara lui Johann olarul curelarii rotarii morile de apa pantofarul gaterul tobosarii noul serial de televiziune noul serial de televiziune despre noi contact descarcati genericul (2.3MB)