ROTARII
 
 
         Meseria de rotar a fost foarte pretuit„ in timpurile Ón care, in afara carutelor, nu prea existau alte mijloace de transport.
De fapt, in Banat, denumirea corecta a meseriei este "voacnar". Voacnarul era cel care facea intreaga caruta, nu numai rotile, iar asamblarea final„ se facea Ómpreuna cu un covaci, care prelucra si fixa bandajele de fier pe roti si aplica o serie de intarituri metalice pe piesele de lemn.
        Tot procesul de productie al unei carute dura aproximativ o luna. Sculele se procurau cu greutate si erau scumpe, asa ca daca mesterul batran nu avea un fiu sau un ginere care sa-i continue meseria, facea o parte din ele cadou celui mai priceput ucenic, atunci cand acesta isi termina perioada de "scoala". Au ramas foarte putini mesteri.
        Din considerente economice, aceasta meserie este pe cale de disparitie. Lemnul a Ónceput sa fie inlocuit cu fier, iar carutele de fier cu roti de cauciuc sunt mult mai rezistente si le-au facut pe cele vechi sa traga pe dreapta.

 

 

 
english language dogarii tabacarii fierarii moara lui Johann olarul curelarii rotarii morile de apa pantofarul gaterul tobosarii noul serial de televiziune noul serial de televiziune despre noi contact descarcati genericul (2.3MB)