CURELARII
 
 
         Oamenii vin la mester de la distante mari, pentru ca meseria de curelar a devenit foarte rara. Clientii isi aduc caii, pentru a li se lua masura, dar un meserias cu experienta stie masura calului din ochi. Dupa "maistori", in lume exista doar trei feluri de cai, din punctul de vedere al masurii pentru harnasamente: murani, lipitani si "cai normali". Hamurile sunt necesare pentru legarea cailor la carute. Există mai multe feluri de harnasamente.
        Hamurile propriu-zise sunt folosite pentru trasurile usoare, fiind alcatuite din mai multe curele ingenios imbinate. Comotul este folosit la tractiunile de forta. El are un suport de lemn pe care este pusă o pernă din piele, umplută cu par de porc. De comot se leaga un sistem de curele numit "untarsamuri", care cuprind talia calului. Capastrul sau "capita" se pune pe capul calului. Pentru a face un harnasament complet, un mester bun are nevoie de cel mult două saptamani.

 

 

 
english language dogarii tabacarii fierarii moara lui Johann olarul curelarii rotarii morile de apa pantofarul gaterul tobosarii noul serial de televiziune noul serial de televiziune despre noi contact descarcati genericul (2.3MB)