OLARUL
 
 
         Confectionarea vaselor de lut este o ocupatie milenara. Daca în urma cu 40 de ani olaritul era considerat înca o meserie, astazi el supravietuieste in Banat doar prin mestesugul a trei olari.
Arta olaritului presupune o tehnica speciala. Meseriasul scoate argila numai din locuri de el stiute, o transporta acasa, o macina, o framanta, iar apoi, cu "roata olarului", da vasului forma dorita. Dupa ornarea cu motive originale, specifice zonei, si dupa uscare, vasele se ard intr-un cuptor special construit tot de olar. Pe vremuri existau sate de olari, in fiecare familie transmitandu-se tainele meseriei din generatie în generatie. Oalele erau încarcate în carute sau care si se pornea prin satele invecinate sau chiar la distante mai mari, unde erau schimbate pe porumb, grau, sau unelte necesare în gospodărie. Odata cu aparitia vaselor de plastic, colorate, ieftine si se pare mai atractive, produsele olarilor nu mai atrag cumparatori.
Ca o ciudatenie, ceramica populară se bucura mai degraba de interesul turistilor straini, dornici de produse originale si cu o notă de exotism.

 

 

 
english language dogarii tabacarii fierarii moara lui Johann olarul curelarii rotarii morile de apa pantofarul gaterul tobosarii noul serial de televiziune noul serial de televiziune despre noi contact descarcati genericul (2.3MB)