MOARA LUI JOHANN
 
 
         Moara lui Johann este situata pe malul unui rau de munte, izolata de restul satului. A fost construita de bunicul sau la inceputul secolului trecut. Pentru ca producea faina buna era foarte
cunoscuta in zona.
La inceput a fost actionata de o roată mare de lemn,verticala, cu o cadere de apa de peste trei metri, asa cum Johann a apucat sa vada numai in filme, pentru ca tatal sau a demontat-o si instalat o turbină care, pe langa moara, actioneaza prin transmisii ingenioase toate masinariile din gospodarie si care a dat timp de 20 de ani chiar si curent electric in sat.
Johann provine dintr-o familie de pemi de origine cehă. Ai lui s-au mutat intr-un sat romanesc, atunci cand a inceput constructia morii. De fapt, moara face parte integrantă din casă, iar Johann a crescut practic in moară si a invatat meseria de la tatal sau. Satenii nu ii spun pe nume lui Johann, iar ei vin la moara "la Pemu".
Regimul comunist a adus necazuri familiei. Moara a fost confiscată si ai lui au fost alungati
de pe proprietate. Mai târziu au fost lasati să locuiască acolo, ca angajati ai statului, pentru ca oamenii aveau nevoie de faină si nimeni nu se pricepea la morarit. Pana in prezent, Johann nu si-a primit moara în proprietate.

 

 

 
english language dogarii tabacarii fierarii moara lui Johann olarul curelarii rotarii morile de apa pantofarul gaterul tobosarii noul serial de televiziune noul serial de televiziune despre noi contact descarcati genericul (2.3MB)