FIERARII
 
 
         Reprezentantii acestei bresle, respectate de sateni, sunt inca prezenti în satele din Banat. Media lor de varsta este de peste 65 de ani. Nici unul dintre ei nu are ucenici, cu toate ca au comenzi si sunt deosebit de necesari. Ei fac tot felul de unelte, de la sape si topoare pana la pluguri, carute si ornamente de feronerie. Potcoava este simbolul acestei meserii.
      Covaciile, cum sunt denumite fierariile din Banat, si-au schimbat prea putin aspectul in ultimele doua secole. Foarte putine sunt dotate cu o forja sau cu un motor care asigură ventilarea vetrei, majoritatea pastreaza foiul din piele de vitel, actionat manual.
      Doar covacii din satele mari au aparate de sudură, ceilalti imbină piesele pentru pluguri sau banda pentru rotile de caruta prin "fierbere", asa cum au invatat din generatie in generatie.
Un capitol important al meseriei, era, pe vremuri, aducerea carbunelui de la munte. Astazi carbunele se cumpara. In aceasta meserie nu se poate lucra singur. Fierarul trebuie asistat de cel putin doua persoane, iar in absenta ucenicilor, ajutoarele provin din propria familie. Fierarii nu lucrează in zilele de sarbatoare, iar pentru unele comenzi practica trocul:"Iti fac lucrarea, dar vii la mine, la munca campului..."

 

 

 
english language dogarii tabacarii fierarii moara lui Johann olarul curelarii rotarii morile de apa pantofarul gaterul tobosarii noul serial de televiziune noul serial de televiziune despre noi contact descarcati genericul (2.3MB)