TABACARII
 
 
         "Imprumutata" de la animale, pielea a fost primul vesmant al omului, iar în zonele unde cresterea vitelor si a oilor era una din principalele ocupatii ale satenilor, s-a dezvoltat o mica industrie a pielariei.
       Deoarece numarul meseriasilor in ale tabacariei si cojocariei s-a redus, a devenit o obisnuinta ca cele doua meserii sa fie asimilate de catre o singură persoana. Tehnica prelucrarii pieilor nu s-a modificat prea mult fata de inceputul secolului XX, multe din standardele de atunci fiind valabile si astazi, mai putin moda care este intr-o continua schimbare si da batai de cap meseriasilor.
       Cazile în care se tabacesc pieile crude sunt facute de tamplari din partea locului si au o vechime de peste un veac. Pentru toate cunostintele acumulate, mesterii de astazi poarta un respect deosebit celor care i-au deprins cu tainele meseriei.
       Ca si la alte indeletniciri, cel care aspira la titlu de tabacar trebuia sa parcurga unele etape obligatorii: ucenic sau "sagart", cum se spune in Banat, apoi calfa, si numai dupa ani dobindea mult ravnitul titlu de "maistor".
       Achizitionarea pieilor se face dupa un procedeu vechi de cand meseria. Daca cineva taie un animal, aduce pielea tabacarului, iar acesta o prelucreaza si o foloseste. Pot trece ani pana cand clientul vrea un cojoc, dar pieile aduse raman în evidenta si se trec chiar si în contul copiilor sau al nepotilor.

 

 

 
english language dogarii tabacarii fierarii moara lui Johann olarul curelarii rotarii morile de apa pantofarul gaterul tobosarii noul serial de televiziune noul serial de televiziune despre noi contact descarcati genericul (2.3MB)