DOGARII
 
 
         Tot mai putini sunt cei care mai practica aceasta meserie, iar tinerii nu mai sunt atrasi de invatarea mestesugului, considerandu-l nerentabil. Tehnologia este veche, si este respectata cu strictete, ajugându-se la un adevarat cult al meseriasilor pentru aceasta indeletnicire.
       Esenta de lemn este aleasa in functie de destinatia butoaielor: stejarul sau fagul alb pentru alimente, dudul sau salcamul pentru bauturi, iar butoaiele de litraje diferite au denumiri aparte.
       Doagele pentru butoaiele curbate sunt cioplite numai din barda, respectandu-se fibra lemnului.
       Cele mai pretentioase faze de lucru sunt prinderea doagelor in cercuri si etanseizarea butoiului cu papură.
       Exista cateva legi nescrise referitoare la relatiile cu clientii. Una dintre acestea este că nu se fac acte sau contracte pentru comenzi. Se respecta cuvantul dat.
       Uneltele sunt vechi si de cele mai multe ori sunt mostenite din familie, iar mesterii au mare grijă de ele, deoarece sunt imposibil de procurat in prezent. Denumirea uneltelor, cu rezonante germane, vine sa confirme faptul ca acest mestesug a fost adus de mesteri nemti sau austrieci, cu secole in urma.

 

 

english language dogarii tabacarii fierarii moara lui Johann olarul curelarii rotarii morile de apa pantofarul gaterul tobosarii noul serial de televiziune noul serial de televiziune despre noi contact descarcati genericul (2.3MB)