OAMENI UNELTE MESERII
 
Proiect de serial de filme documentare pentru televiziune
 
Autori: Nicolae Lengher si Cosmin Tiglar
 
ARGUMENT
 
        Micii meseriasi au fost intotdeauna o prezenta importanta in viata economica, mai intai a satelor, apoi si a oraselor.
      Ramasi anonimi pentru contemporani, dintre ei au aparut cei care au perfectionat unelte si au inventat scule sau procedee de prelucrare, care au constituit pasi inainte si au condus la progres.
Organizati in bresle sau independenti, ei au transmis din generatie in generatie ceea ce azi numim "know-how".
Ucenicii acestor mestesugari deprindeau, în afara de secretele meseriei, o altfel de invatatura, mai importanta decat mestesugul in sine: invatau sa fie rigurosi, sa respecte normele meseriei si dorintele clientilor. Se integrau, cu alte cuvinte, intr-o cultura a muncii, care constituia o baza sociala prin valorile pe care le impunea.

      La inceputul secolului XXI, intr-o lume in care nevoia de eficienta dicteaza regulile, iar globalizarea si Internet-ul sunt atotputernice, acesti meseriasi continua sa supravietuiasca. Numarul lor este in continua scadere, iar tinerii nu se inghesuie sa le preia indeletnicirea pentru ca o considera nerentabila si anacronică. In multe tari ale Europei, o serie de mestesuguri au dispărut. In România ele încă se mai pastreaza, chiar dacă nu mai figurează in nomenclatoarele oficiale de meserii. Unii sunt chiar ultimii care profeseaza o anumita meserie. Acesti oameni fac parte dintr-o lume care dispare.
Meseriasii, cu uneltele si masinariile lor ciudate, nomazii si comunitătile izolate care îsi castiga existenta din ocupatii pastrate de secole, sunt personajele acestui serial de televiziune.

descarcati genericul serialului (3.3MB)

FORMATUL
PROGRAMULUI


      Documentarele vor fi construite ca filme portret, chiar daca anumite episoade vor evolua, prin implicarea mai multor personaje, catre conturarea unui portret colectiv.Filmele nu sunt reconstituiri. Ele îi surprind la lucru pe ultimii meseriasi ai secolului XXI. Serialul va contine peste 50 de episoade. Fiecare episod va avea o durată de 24-26 de minute.

 
  LISTA SUBIECTELOR 
Olarul
Geamgiii
Hornarii
Tobosarii
Tocilarul
Morarii
Fantanarii
Pantofarul
Stanjenarii
Caldararii
Socacitele
Tesatoarele
Dulgherii
Pietrarii
Caramidarii
Rotarii
Fierarii
Vanatorii
Palarierul
Lumanararii
Gaterul
Tinichigiii
Perierii
Clopotarul
Lutierii
Sticlarii
Peruchierul
Circarii
Sindrilarii
Targul de lautari
Rudarii
Tipografii în plumb
Cautătorii de aur
Zugravii de biserici
Mesterii de hamuri
Impletitorii de nuiele
Stuparii
Carbunarii
Ceasornicarul
Dogarii
Tabacarii
Franghierul
Bocitoarele
Varnicerii
Ciobanii
Zidarii
Zugravul
Pescari pe Dunare
Satra
Munca la câmp
Fiertul tuicii
Laietii
Zlatarii
Macelarul

 

 

 
english language dogarii tabacarii fierarii moara lui Johann olarul curelarii rotarii morile de apa pantofarul gaterul tobosarii noul serial de televiziune noul serial de televiziune despre noi contact descarcati genericul (2.3MB)